המלחמה של מימוש פרוייקט פינוי בינוי

 
 

 המלחמה של מימוש פרוייקט פינוי בינוי

פרוייקט פינוי בינוי קיים בשטח כבר למעלה מ12 שנה, לאחר שהמלצות וועדת רבינוביץ התקבלו, ובשנת 1998 נחקק חוק פינוי בינוי בכנסת. החוק קבע תנאים מסוימים של פינוי דיירים מבוססים באזור מבוסס וחזק ממבנים ישנים אל מבנים חדשים, כאשר גם הדירות הן מרווחות יותר ונמצאות במבנים בטוחים יותר למגורים. עם זאת, המימוש של פינוי בינוי הוא איטי במיוחד באופן שנראה מאד מפתיע בהתחלה - כיום התממש רק פרויקט אחד של פינוי בינוי, בקריית אונו. למרות שלכאורה, וגם לא לכאורה למען האמת, המימוש של פינוי בינוי הוא משתלם מאד, כמעט לכל הצדדים, הנושא הזה תקוע פעמים רבות מאד. נשאלת השאלה, מדוע?

הדייר שמשגע את כולם

ע"פ חוק, מימוש של פינוי בינוי דורש הסכמה של 100% מדיירי הבניין, די בכך שיש דייר אחד שלא מעוניין שיתבצע מימוש של פינוי בינוי - והפרויקט לא יכול בכלל להתחיל. בניגוד לתמ"א 38 לדוגמא, או למימוש של שינויים שונים בנכס כמו הוספת מעלית למבנה, אשר בהם מספיק רוב של שני שליש מדיירי הבניין, המימוש של פינוי בינוי מחייב הסכמה של כלל הדיירים, משום שמדובר בשינוי משמעותי מאד, גם אם כדאי מאד.
לא חסרות סיבות מדוע דיירים לא מוכנים לממש את פינוי בינוי - קיימים מקרים בהם המימוש אכן לא משתלם להם, קיימות כל מיני סיבות אישיות שאנשים לא מסוגלים להיפרד מהנכס שלהם, עקב קירבה לבני משפחה בהם הדיירים תלויים, אולם קיימים גם דיירים שעקב צרות עין בלבד ורצון לפגוע בשאר הדיירים, לא מוכנים שיתבצע מימוש של פינוי בינוי, ודווקא בשביל דיירים כאלה, יש פיתרון לא רע בכלל.

חוק הדייר הסורר

בשנת 2006 התקבל בכנסת חוק שזכה לשם המפוקפק "חוק הדייר הסורר". החוק קובע כי במקרה של מימוש פרויקט פינוי בינוי (כמו גם כמה פרויקטים נוספים) במצב בו למעלה מ80% מדיירי הבניין מסכימים לממש את פרויקט פינוי בינוי, ואילו קיים דייר אחד, או מספר דיירים אשר חלקם בנכס המשותף קטן מ20% - ניתן לתבוע אותם תביעת נזיקין על אי רצונם לקחת חלק בפרויקט, שכן מדובר בפרויקט שאמור בסופו של דבר להיטיב עם כלל דיירי הבניין.
חוק זה אכן עזר לגלגל כמה צעדים מאז, אולם חשוב להבין כי לחוק זה יש עדיין מספר סייגים שחלים עליו במקרה של פינוי בינוי: ראשית מדובר אך ורק בדייר, שכשמו של החוק - הוא סורר. כלומר, דייר שיוכיח כי מימוש הפרויקט לא משתלם לו כלכלית - אי אפשר לבוא אליו בטענות. גם דייר שיבוא עם טענה אישית סבירה, שלא קשורה לרצון להזיק חלילה לדיירים האחרים - גם אותו אי אפשר לתבוע. אולם, אם קיים דייר שמתנגד ללא כל סיבה הגיונית ומוצדקת, או גרוע מכך - דייר שמתנה את הסכמתו במתן הטבות מסוימות - ניתן בהחלט לאיים עליו בתביעה.

שלח לחבר
 

החברה לחיזוק מבנים
טל':   089316129
פקס 089316128
כתובת: רח' פארן 4, יבנה.


משלוח דואר: ת.ד 719, מיקוד 76100 רחובות
e-mail: info@hizuk.co.il

 
בניית אתרים - סטפ נט בע''מ   |   קידום אתרים באינטרנט